Subsidies dubbelglas

Zo maak je het huis veilig voor ouderen

Zo maak je het huis veilig voor ouderen

Geplaatst op

Bij aanpassingen in huis denk je al snel aan traphekjes voor kleine kinderen en het weghalen van alle spullen waar nieuwe puppy’s op gaan kunnen kauwen. Toch zullen er ook aanpassingen in huis gedaan moeten worden wanneer daar ouderen gaan wonen. Hebben jouw opa en oma hiervoor hulp aan je gevraagd maar heb je eigenlijk geen idee aan welke aanpassingen je moet denken? Hieronder lees je alvast enkele tips. Ouderen zijn nu eenmaal kwetsbare mensen die zich veilig in huis moeten kunnen bewegen. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maak het huis van ouderen daarom veilig met deze tips.

Niet vallen

In huis zijn allerlei dingen die je liever weghaalt voor ouderen, zoals drempels. Drempels rondom het huis kun je prima verwijderen wanneer die geen functionele rol hebben. Hebben ze wel een functionele rol, bijvoorbeeld bij de buitendeur of badkamer, dan kun je deze verlagen. Daarnaast geven handgrepen in de badkamer en bij het toilet extra steun en voorkomt een antislipmat uitglijden. Kijk wel goed uit met losse kleden en matjes, je voet kan hier achter blijven hangen of ze kunnen wegglijden. Ook snoeren wil je liever verbergen. Werk ze bijvoorbeeld weg in kabelgoten of klem ze vast aan de plinten. Het is verder niet handig om spullen op een hoge plek te bewaren. Berg veelgebruikte spullen op lage plekken op. Wil je toch een keer die fotoboeken van de bovenste plank halen, zorg dan dat er een stevig trapje in huis staat.

Led

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar led-strips komen zeer goed van pas in huis. Een led-strip is een flexibel snoer waar verschillende led-lampjes op zijn gesoldeerd. Hierdoor kun je ze voor veel verschillende doeleinden in huis gebruiken, het biedt net dat extra beetje verlichting. Je plaatst een led-strip bijvoorbeeld op de traptreden zodat deze goed zichtbaar zijn. Ook zijn er led-strips met sensors. Deze kun je langs de rand van het bed vastmaken. Zodra je ’s nachts uit bed stapt gaat het licht aan en zie je goed waar je moet lopen. Ook onwijs handig voor bijvoorbeeld inloopkasten of bergruimtes. Online vindt je een groot aanbod led-strips, bijvoorbeeld bij Ledstrip-specialist.nl.

Seniorenalarm

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om het huis goed te beveiligen. Wist je dat er speciale alarmsystemen voor senioren bestaan? Dit combineert een gemakkelijke werkwijze met een goede beveiliging. Je wilt het immers niet te ingewikkeld maken met bediening via een smartphone of touchscreen. Bespreek de mogelijkheden en leg waar nodig een en ander uit. Uiteindelijk gaat het erom dat de ouderen het alarm moeten kunnen gebruiken en zich er veiliger door voelen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Pagina's

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden