In het jaar 2021 is het weer volop in het nieuws; besparen op je energie en andere kosten. Aangezien de overheid iedereen verplicht om de CV-ketel te vervangen voor een alternatieve warmtebron lijkt het alsof het besparen nog even moet wachten. Dit is echter niet het geval. In dit artikel leggen we uit waardoor je kunt besparen op je energiekosten met een warmtepomp. Daarnaast gaan we verder in op de nieuwe trend; een glasvezel abonnement. Steeds meer huishoudens maken hier gebruik van. Als laatste is ook isolatie een hot topic. Woningen isoleren zullen we in de komende jaren steeds meer gaan doen. Daarom is het vergelijken van isolatiebedrijven iets waar we je over gaan bijpraten.

Nieuwe regelgeving CV ketel

Sinds april 2018 is het duidelijk geworden; we moet met z’n allen van het gas af. Elke woning in Nederland moet over een jaar of 10 de gaskraan volledig dichtgedraaid hebben. Nu is dat in de keuken bijvoorbeeld gemakkelijk te realiseren. Je vervangt je fornuis voor een elektrische variant. Helaas zit het grote energieverbruik juist in de centrale verwarming en het douchen. Warm water gebruik je eigenlijk voor heel veel dingen. Het alternatief hiervoor is een warmtepomp.

Warmtepomp vergelijken

Er zijn heel veel verschillende soorten oplossing te bedenken. De meest duurzame en ook interessant voor de lange termijn is een nieuwe systeem dat gebruik maakt van lucht of water om warmte te genereren. Op internet kun jij zelf op basis van jouw voorkeur een warmtepomp vergelijken. Ook installateurs spelen hierbij uiteraard een belangrijke rol. Omdat deze (hybride) warmtesystemen best kostbaar zijn heeft de overheid een subsidie beschikbaar gesteld tot minimaal 2021. Hierdoor is het extra interessant om nu al zo’n warmtepomp aan te schaffen. In combinatie met het isoleren van je woning zal de warmtepomp extra effectief zijn.

Glasvezel contract

Een andere trend, die uiteindelijk voor iedereen beschikbaar zal komen, is glasvezel. In de huidige nieuwbouwwoningen wordt het vaak standaard geïnstalleerd en ook veel bestaande woningen worden jaarlijks overgesloten. Aangezien ADSL (telefoonlijn) en de Kabel uiteindelijk te traag zijn voor het groeiende internetgebruik in Nederland is het belangrijk dat iedereen uiteindelijk een glasvezel pakket kan afsluiten. Je bespaart hiermee een hele hoop ergernis. Met snelheden tot wel 1000 mb per seconde is dit het snelste internet wat er te krijgen valt. Ook televisie en bellen is mogelijk via een glasvezel pakket.

Nieuwe manieren van duurzaam besparen Wanneer je de beschikking hebt over een snelle internetverbinding en een slimme verwarming (middels warmtepomp) kun je gaan combineren. Veel energiemaatschappijen die de slimme meter uit kunnen lezen hebben de beschikking over een eigen app. via jouw internetverbinding (WiFi) kun je op elk moment van de dag je verbruik checken. Zowel van gas en stroom. Je krijgt op die manier meer inzicht in hoeveel stroom je verbruikt op bepaalde moment en kunt heel gericht gaan starten met besparen. Het stroomverbruik of de kosten voor de verwarming kun je verder verlagen door te kiezen voor goede isolatie. Het isoleren van je woning door muurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie zal enorm bijdragen aan deze besparing. Spouwmuurisolatie kan je bijvoorbeeld jaarlijks honderden euro’s opleveren. Voornamelijk bij de oudere huizen kan isoleren effect hebben. Nieuwbouwwoningen hebben vaak al een goede thermische schil.