Subsidies dubbelglas

Hoe richt ik een thuisstudio in?

Thuis studio

Hoe richt ik een thuisstudio in?

Geplaatst op

Muziek is voor veel mensen een prachtige manier om zichzelf emotioneel te uiten. We noemen dit ook wel zelfexpressie. Dat kan overigens ook met veel meer andere kunstvormen, maar muziek is wel een heel bijzondere, omdat ze zo direct de emoties aanspreekt. In deze blog willen we je graag een aantal tips geven waarmee je supersnel een goede thuisstudio in kunt richten. Onthoud daarbij goed: het hoeft allemaal niet zo duur te zijn.

Een prima opzet

In tegenstelling tot wat veel ontwikkelaars van muziek je willen laten geloven, kan het inrichten van een muziekstudio echt een stuk eenvoudiger. Muziek opnemen is al mogelijk met een aantal verdraaid eenvoudige investeringen. Met deze spullen is het mogelijk om lekker aan de slag te gaan:

  • Computer. Nee, dat gaat je geen honderden euro’s kosten. Ga naar een Kringloopwinkel of kijk online. Tal van merken en configuraties worden daar tweedehands aangeboden. De meeste praktische beginnersopstelling is een windowscomputer. Voor 50 euro heb je al snel een goedwerkend systeem: 8 BG plus 1 TB harde schijf. Het is heel gemakkelijk om Audacity (een gratis audiobewerkingsprogramma) te downloaden. Daarmee is de weg vrij om opnames te maken. Je kunt zelfs met meerdere sporen opnemen. Dus het is mogelijk om overdubs te maken (meerdere gitaar en zangpartijen boven elkaar). Superleuk om mee te werken.
  • Een vocal booth of zanghokje. Dit laatste zorgt voor een goede droge klank in de opnames. Zo zul je geen hinderlijke echo in je kamer horen. Eventueel kun je daarna zelf weer allerlei effecten toevoegen. Maak dit hokje heel eenvoudig met een plastic bak (waar je normaal spullen in doet, met een dekstel met kliksysteem.) Deze kun je aan de binnenkant beplakken met schuimrubber materiaal dat lijkt op eierdozen. Aan de onderste zijkant van de bak maak je een gat waardoor de microfoon kan. Deze en de bak staan idealiter op een standaard. Zo hoef je niet een hele kamer of een kast te isoleren.
  • Heb je een zolder die te veel galm heeft en je wilt graag in een grote ruimte opnemen, bijvoorbeeld bij het samen spelen (voor dat livegeluid) dan is het slim om akoestisch spuitwerk te realiseren. Dit is een soort spuitplafond dat snel aan te brengen is door een expert. Deze laag absorbeert geluid erg goed. En het mooiste is dat het nauwelijks tot geen onderhoud nodig heeft. Even met de ragebol er langs en je bent klaar.

Gerelateerde berichten

Een glazen wand voor op kantoor: Transparantie en Stijl Hand in Hand

Een glazen wand voor op kantoor is niet alleen een stijlvolle toevoeging, maar ook een praktische keuze die de werkomgeving transformeert. System...

Lees meer

Over ons

Pagina's

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden