Kalk is ontzettend vervelend voor ieder huis. Zonder dat je het doorhebt, tast kalk langzaam de oppervlakken van je huis aan. Op glas is kalkophoping snel te zien, vooral in de badkamer. In deze blog gaan we na wat voor problemen kalk veroorzaakt en wat je er tegen kunt doen. 

Hoe ontstaat kalk?

Kalk ontstaat wanneer calcium en magnesium zich binden in de waterleiding. Calcium en magnesium zijn mineralen die uit de grond komen. Als we water winnen uit de grond, zitten er minuscule deeltjes calcium en magnesium in. Deze losse stoffen binden zich in onze leidingen en vormen kalk. Elk waterbedrijf in Nederland filtert al een groot deel van de kalk uit het water, maar niet genoeg om problemen in huis helemaal te elimineren.

Wat kun je er tegen doen?

Kalk an sich is geen probleem voor ons lichaam, daarom zit het ook in ons kraanwater. We hebben de mineralen namelijk nodig voor een sterk en gezond lichaam. Waar het wel problemen veroorzaakt is in onze apparaten die water gebruiken en op de oppervlakken waar veel kalk zich ophoopt. Het maakt op den duur oppervlakken poreus, waardoor er bacteriën in kunnen groeien. Ook zorgt kalkaanslag dat de vaatwasser bijvoorbeeld meer energie verbruikt. In de badkamer kom je de meeste kalk tegen, omdat hier over het algemeen het meeste van kraanwater gebruik wordt gemaakt. Het glas van de douchecabine kan helemaal bedekt raken met kalkaanslag. Het glas is erg makkelijk schoon te maken met de juiste middeltjes. We raden aan om anti-kalk middel te halen in de winkel en niet op het internet te zoeken naar huishoudelijke remedies. We vinden deze huishoudelijke oplossingen maar raar. Waarom zou je baking soda op je glas smeren als je ook gewoon een middeltje kunt kopen wat er speciaal voor is ontwikkeld? Deze middeltjes werken goed in combinatie met veel boenen en schrobben. Helaas moet je dit elke keer weer herhalen. Daarom raden we aan om een waterontharder te kopen. De Amfa4000 van waterontharder.com is een echte aanrader, omdat deze supermakkelijk te installeren is en geen onderhoud nodig heeft. Hij maakt gebruik van sterke magneten die ervoor zorgen dat calcium en magnesium minder goed kunnen binden. Je hebt dus veel minder kalk in de leidingen en dus minder last van kalkaanslag.