Wanneer je een woning ecologisch verantwoord wilt inrichten, dan zijn er een aantal dingen die je zeker zou kunnen doen. Natuurlijk willen wij jou inspireren om verschillende stappen te nemen waardoor je woning een kleinere ecologische voetafdruk achterlaat. Zin in wat inspiratie? Neem dan snel met ons deze blog door. Het is misschien leuk om nog meer blogs op ons forum te lezen, want dan ben je steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen als het gaat over beter wonen. 

Ga voor duurzame meubels 

Meer dan een halve eeuw heerste het plastic. Dit heeft tot milieuonvriendelijke situaties geleid. En hier en daar op de wereld zelfs tot grote problemen die we met recht een ramp mogen noemen. Daarom is het zo belangrijk dat we terug gaan naar de materialen die we eeuwenlang gebruikt hebben en die wel milieuvriendelijk zijn, bijvoorbeeld hout. Dus wanneer je een boekenkast wilt kopen, ga dan voor een houten boekenkast. Natuurlijk moet het wel op een goede manier gebeuren, het kan niet zo zijn dat je alleen maar kapt en niks plant. Daardoor is het belangrijk om voldoende bomen te planten zodat je ook kunt kappen. Kijk daarom altijd naar duurzaam hout. Natuurlijk is het ook mogelijk om hout te recyclen.

Upcycle design

Tegenwoordig is het erg populair om design te upcyclen. Denk bijvoorbeeld aan meubels die  vrij oud zijn en bijvoorbeeld bij opa en oma van zolder afkomen. Deze kun je aanpassen aan de moderne tijd, door bijvoorbeeld een speciale verf op te smeren, waardoor ze weer in een modern interieur kunnen staan. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de kalkverf, of in het Engels wel genoemd de ´chalk paint´, waarmee eenvoudig van een oud meubelstuk een shabby-chic design gemaakt kan worden dat prima past in een modern interieur.

Het verschil tussen recyclen en upcyclen is heel duidelijk aan te geven: het eerste gaat vaak gepaard met een vernietiging van de oude vorm, terwijl bij upcycling de vorm blijft bestaan. Denk even terug aan het voorbeeld van het meubel van opa en oma’s zolder. Dat laatste is upcycling. Upcycling is milieuvriendelijker dan recycling, omdat bij recycling energie nodig is om een bestaande vorm terug te brengen tot ruwe grondstoffen. Bij upcycling is dit niet nodig. Wanneer je kiest voor milieuvriendelijke verf, dan zal dit alleen maar bijdragen aan de milieuvriendelijkheid van upcycling.