Het is steeds belangrijker om goed rekening te houden met de vervuiling en de belasting van het milieu en onze leefomgeving. Ook speelt de overheid hierop in door ervoor te zorgen dat er diverse subsidies komen op initiatieven met betrekking tot verduurzaming. In deze blog zetten we uiteen voor je welke manieren er zijn voor jou om de eerste stappen te zetten voor een duurzamere woning. 

Tip #1: Installeer zonnepanelen 

Zonnepanelen zijn de laatste jaren stukken goedkoper geworden in de aanschaf. Ook het rendement van de zonnepanelen is met de tijd toegenomen. Concreet betekent dit dat je dus meer stroom zal kunnen opwekken voor een  minder hoge investering. Concreet betekent dit dat de zonnepanelen zich op relatief korte termijn zullen terugverdienen. Om deze reden zetten wij zonnepanelen op de nummer één van deze lijst 

Tip #2: Vermindering van waterverbruik 

Hoeveel beheren Nederlands over het algemeen meer dan genoeg water hebben, valt notabene met bakken uit de lucht, is water in grote delen van de wereld toch een schaars goed. De verwachting is ook dat water in de 21e eeuw en alsmaar duurder wordend iets zal zijn. Daarnaast is het ook zo dat het filteren en transporteren van water energie kost. Daarom dat er diverse manieren zijn om ervoor te zorgen dat je minder water verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van tuintegels in plaats van een gazon. Op die manier hoef je niet zinloos te sproeien. 

Tip #3: Installeer vloerverwarming 

Vloerverwarming is stukken beter voor het milieu dan de standaard centrale verwarming die je in de meeste woningen vind. Radiatoren zorgen er namelijk enkel voordat een beperkt gedeelte van de woning wordt verwarmd. Vloerverwarming zorgt ervoor dat  de warmte over het gehele woonoppervlak wordt verdeeld. Daarnaast is vloerverwarming efficiënter in het transporteren van warm water. Bij radiatoren is het nodig dat de installatie het water verwarmt tot circa 90 graden Celsius. De reden hiervoor is dat er onderweg veel warmte verloren gaat. Bij vloerverwarming hoeft dit doorgaans enkel verwarmt te worden tot 45 graden Celsius.